• Keuze stress

  28 november 2021

  Een hobby hebben is geweldig, een hobby hebben dat is uitgegroeid tot je werk is het summum. In de loop van de jaren zijn er een enorm aantal materialen voor aquarel bij gekomen, een hoeveelheid papier in alle maten en soorten, verf van de meest uiteenlopende grondstoffen, penselen van dierenhaar, chinese penselen en goede synthetische. Als beginner zie je door de bomen  het bos niet meer, te veel keuze stress. Mijn advies luidt dan ook altijd, koop wat je je kunt veroorloven, maar geen action producten en dan is het papier en de penseel wel het belangrijkste. Koop 300 gr of hoger en begin met Terschelling Schut Classic, prima papier om mee te starten en door de structuur een dankbare velletje. Ga je verder kun je altijd papier met meer katoen aanschaffen bijvoorbeeld Fabriano Artistico 300 gr, fijn. Penselen kunnen prima van synthetisch haar, met een mooi spitse punt, nr 8 en 12, van Cotman bijvoorbeeld, daarmee kun je alles op papier zetten wat je maar wilt. Verf kan van Cotman of van Gogh studie in 8 basiskleuren. Drie warme en drie koele aangevuld met twee natuurtinten. Ceruleum blauw, citroengeel, kraplak, cadmium geel, cadmium rood, ultramarijn blauw, omber en sienna. Hiermee kun je alle kleuren maken die je maar wilt. Met deze basis uitrusting kom je een heel eind in de aquarel wereld. In mijn werk heb ik me aangeleerd om veel te mengen, zo krijg je mooiere kleuren en het is geweldig om te "spelen met waterkleuren". Met minder meer maken, genieten van het samenspel van kleur en water. Keuze stress heb ik inmiddels niet meer, ik ga doelgericht een winkel binnen of een website bezoeken en beperk me in mijn aanschaf tot mijn favorieten. Zo hou je meer tijd over om te schilderen inplaats van altijd te testen door spontane aankopen, zo kun je keuze stress te lijf gaan.

  Lees meer >> | 757 keer bekeken

 • Aquarel

  15 maart 2021

  Mensen vragen mij vaak waarom ik alleen maar aquarel als medium gebruik, want het is toch moeilijk wordt er dan direct achteraan gezegd. Ja, het is een moeilijk medium maar dat is de trigger voor mij om er juist mee door te gaan, het transparante, het vloeien, de voorbereiding eigenlijk alles aan aquarel bindt mij met dit medium. Tijdens de cursussen hoor ik regelmatig dikke zuchten en de verzuchting waarom kies ik hier nu voor, waarop het antwoord meestal steevast is dat men de andere mediums wel kent en voor de cursus "Spelen met Waterkleuren" hebben gekozen juist om het transparante en het vloeien. Dat je dit niet in 10 lessen onder de knie hebt en dat je veel moet oefenen wordt er dan aan toegevoegd. Dat wordt vaak vergeten en dat is met alle nieuwe dingen zo, oefenen en nog eens oefenen, op les, thuis of waar je op dat moment bent. Dat is ook één van de voordelen van aquarel, doordat je zo weinig nodig hebt kun je het ten alle tijde oppakken.

  Lees meer >> | 947 keer bekeken

 • Tijd

  29 januari 2021

  Tijd hebben, tijd voorbij gaand, tijd wat zegt dat nou. Het is een begrip voor het aanduiden van dingen die voorbij gaan en nog moeten komen. Taalkundig gebruiken we het in vele vormen en soms wil je het wel vooruit duwen als er even geen inspiratie is en geen nieuwe ideeen zijn. We roepen vaak: geen tijd, tijd te kort en vliegen van hot naar her om het in te halen lijkt het wel. We hollen ons zelf voorbij om vooral niks te missen en overal bij te willen zijn. Nu staat de tijd eigenlijk al een jaar stil, geen exposities, geen workshops, geen bijéénkomsten met collega schilders, geen schilderdagen, maar wel tijd om in je eigen atelier aan het werk te zijn, voorbereidingen treffen voor het nieuwe blok cursus aquarelleren voor beginners, lessen voorbereiden, workshops uitzetten in de hoop dat we mogen starten, keuzes kunnen maken om het langzamere tempo waar we al een tijdje onze dagen mee vullen vol mogen houden en dat tijd het covid virus buitenspel zet en laten we wel wezen dat wordt meer dan tijd! 

  Lees meer >> | 991 keer bekeken

 • Sabbatical

  8 december 2020

  De agenda geeft het aan, het eind van het jaar is in zicht, ongelofelijk maar waar, ondanks het sociaal beperkte leven wat we dit jaar ondervonden is het omgevlogen. De tijd en ruimte die we kregen door beperkte contacten buitenshuis is een rap tempo opgevuld, geresulteerd in nieuwe werken, beslissingen nemen, veranderingen en nieuwe ideeen. Zón sabbatical is eigenlijk helemaal niet erg en in contacten met andere kunstenaars kwam dit ook steeds naar voren. Ervaringen delen in een tijd als deze heeft bij gedragen aan de keuzes die zijn genomen en in het ontwikkelen van nieuwe ideeen.

  Lees meer >> | 1064 keer bekeken

 • Persoonlijk contact

  6 september 2020

  Het seizoen om dingen buiten de deur te gaan doen komt langzaam weer dichtbij, de vakanties zijn voorbij en voorzichtig plannen we weer van alles. Zo ook hier, 1 oktober gaan we starten met de cursus en ben blij dat de groepen op corona sterkte gaan draaien, de online lessen waren een mooie invulling voor de lessen die er in het voorjaar uitvielen maar de interactie in het atelier is een groot goed waar zowel de cursisten en ik plezier aan beleven. Persoonlijk contact is een belangrijk aspect voor velen van ons. Dat hebben we een lange tijd moeten missen, maar we kunnen weer mooie gesprekken gaan voeren, lachen tijdens de lessen, werken aan mooie aquarellen en elkaar vooral stimuleren. Positief in een tijd waar spontaniteit het verloor tov 1,5 meter, tov een pandemie waar geen van ons grip op heeft maar waarin we wel kunnen bijdragen aan een veilige omgeving om de leuke dingen buiten de deur weer op te pakken.

  Lees meer >> | 1819 keer bekeken

 • Competitie

  14 juni 2020

  Een artikel gelezende te hebben en de commentaren daarop hebben verbaasd, ergenis gewekt en hebben tot deze blog geleid. Je kent het vast wel, je doet iets vanuit je hart, je beleeft er plezier aan en bent zo blij met het gecreerde, soms gaat het vanzelf soms is het een worsteling, maar tevreden ben je. Enthousaist deel je dat met de mensen om je heen, je deelt het op social media en tot je grote ergenis en frustratie zijn er altijd mensen die er een competitie van maken.. Waarom toch die competitie, je zou ook gewoon kunnen genieten van elkaars creaties zonder negativiteit. Iedereen die iets creeert weet heel goed dat er anderen zijn die een andere visie hebben en dat er niveau verschil is (net als in het dagelijks leven) maar dat betekent niet dat ander werk er niet toe doet. Voor allen die creeeren, blijf doen waar je goed in bent en waar je achter staat dat is de motivatie om bij jezelf te blijven, te blijven genieten en prachtige creaties te delen om anderen deelgenoot van jou visie te laten worden.

  Lees meer >> | 1048 keer bekeken

 • Creativiteit

  24 maart 2020

  Buiten schijnt het zonnetje, de eerste voorjaarbodes laten zich fleurig zien. De natuur gaat gewoon door terwijl de deur van het atlier gesloten blijft en de workshops en cursussen tot het zomerseizoen gecanceld zijn. Dat we toch creatief zijn in de situatie waarin de wereld zich bevind bewijst het enorme aanbod van online cursussen dat men aanbied om cursisten op afstand van opdrachten te voorzien zodat men kan blijven schilderen, creatief te zijn. Zo ook ik doe dat en ben blij met het positivisme van iedereen. Als kunstenaar is z'on periode van les onthouding ook een periode om zelf meer te gaan schilderen, binnen of buiten, nieuwe ideeen uitwerken en over nieuw creatief aanbod na te denken. Het brengt mensen ook veel creativiteit, niet alleen op kunst gebied, maar ook elders op de werkvloer met als doel om de wereld weer in gang te kunnen zetten. Creatief omgaan met de situatie van nu brengt ook nog eens saamhorigheid en verbinding. Daarom: Blijf creatief!

  Lees meer >> | 1092 keer bekeken

 • Fulltime "kunstenaar" zijn

  15 januari 2020

  Voornemens die direct al de prullenbak in kunnen, je hoort het zo vaak. Het ging goed tot  vandaag. Veel geschildert en nieuwe ideeen zijn geboren. Voornemens om iedere dag in het atlier te gaan werken. Eerst de dagelijkse beslommeringen en werkuren maken dan de penselen in de hand, dat was het idee, maar dan roept de website om nieuwe werken, die zijn er wel maar moeten nog op de foto, belichting aanpassen op de computer en verkleinen, uploaden, titels bedenken en de informatie toevoegen. De website is weer mooi bijgewerkt ook de moeite waard. De nieuwe visitekaartjes aangemaakt en naar de drukker gestuurd, morgen kan ik ze al ophalen, dan het goede voornemen oppakken en in de middag weer het atelier in. Fulltime kunstenaar zijn is een vak.

  Lees meer >> | 1181 keer bekeken